Net-help.dk

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Foremost, Dine disk data's redning

Jeg har over det sidste år fået et par harddiske lagt på mit bord, som af den ene eller anden grund var blevet korrupteret, enden ved mennesklig fejl eller hardware fejl, mens f.eks alle familiens ferie billeder mm var på disse harddiske som det eneste sted, en meget træls situation, dog kan mange data reddes ! hvilket også er grunden til at før virksomheder udlevere ældre hardware bør de benyttes et disk sletning værktøj, f.eks. DBAN til at sikre at forretnings kritiske informationer ikke lander i hænderne på en forket person.

Hvis der er sket en fejl i diskens partitions tabeller så er værktøjet testdisk genial til at finde gamle partitioner og hente data fra disse.
på debian og Ubuntu installeres testdisk, ved apt-get install testdisk :-)  efterfulgt af man testdisk

Er det umulig at komme igennem til den partition hvor data'erne er gemt er det værktøjet formost man kan sætte sin lid til, jeg har selv haft gang i formost 3-4 gang og hvergang er det lykkes at hente nogle af alle de dyrebare billeder og date ud af disken, ikke alle derfor er formost den sidste vej til at redde ens data.
Installationen af formost, apt-get install formost og derefter man formost eller

Hvis man ønsker at se på flere værktøjer til at redde data ud bør man kigge forbi denne Ubuntu side: https://help.ubuntu.com/community/DataRecovery her er de vigtigste værktøjer til at redde data fra en ubuntu maskine beskreven.

Et værktøj i stil med foremost er scalpel, men jeg har dog ingen personlige erfaringer med dette værktøj.

Praktisk, hvis disken er fysisk defekt, vil jeg starte med at lave et image af disken med ddrescue og derefter prøve at hente data ud af imaget, og først til alder sidst begynde at ændre på disken og hente data direkte på disken.